Banner Image
item vines

Lyssna på Pukkas guidade meditation

Avslappning är något väldigt naturligt för alla människor När vi är som mest avslappnade är vi glada, lugna och tillfreds. Men vi är också byggda för att reagera på stressfaktorer med vissa former av reaktioner som gör oss alerta, uppvarvade och till och med spända. Eftersom vi utsätts för regelbunden stress måste vi lära oss att slappna av varje dag, ofta många gånger varje dag.

Det finns två huvudsystem inom oss som reglerar våra avslappnings- och stressreaktioner: sympatiska och parasympatiska nervsystem.

Det sympatiska nervsystemet hanterar vår stressreaktion: Det producerar kemikalier och "fight or flight"-reaktioner och det är avsett för kortvariga nödsituationer så att vi kan springa från björnen i skogen, rusa i kapp bussen eller fly från en förestående fara.  Men om vi utsätts för ständiga påfrestningar blir det här systemet överaktivt, och vi också. Det påverkar hur vi sover och hur vi reagerar på händelser i livet på ett negativt sätt.

Motvikten till detta är det parasympatiska nervsystemet som kontrollerar vila och avslappning och bidrar till att sänka blodtryck och hjärtfrekvens, göra andningen långsammare och lugna matsmältningen. Vi måste få kontakt med det parasympatiska systemet för att balansera den ständiga exponeringen för stress; sensoriska intryck, personliga åtaganden, krav och tidsfrister. När vårt parasymptatiska nervsystem flödar vilar vi bra, håller oss svala och sover gott.

Vi kan aktivera vårt avslappningssystem genom medvetenhet och övning. Avslappning är en färdighet som man kan lära sig steg för steg. Lite som att du måste öva om du vill kunna stå på händer. Det finns några speciella yogatekniker som lär ut en sekventiell och logisk väg till avslappning med tre sammanhängande delar: kroppsmedvetenhet, andningsmedvetenhet och andningsbalans.

För att ta reda på mer och uppleva djupavslappning, lyssna på The Pukka Relaxation Experience med Sebastian Pole, vår örtmästare och yogaterapeut. Ren lycka! Lyssna här

Självklart har vi också vårt alldeles eget , med lugnande egenskaper från kamomillblomman och rofylldheten från havreblomman, fänkålsfrön och läkemalvarot. Avkoppling har aldrig smakat mer himmelskt.   

item vines